Allergológia vizsgálat

Pécs, Őz utca 5. Tel: 30/96-96-556

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek. Az allergia okozójának a kiderítésére allergológiai vizsgálat javallott. A leggyakoribb allergének közé tartozik a pollen, élelmiszerek, gyógyszerek, állati szőrök, poratka, nehézfémek.

Manapság az allergiás megbetegedések előfordulási gyakorisága nagy ütemben nőtt. Magyarországon felső légúti allergiában érintett a lakosság 15-25 százaléka, a legkülönbözőbb bőrallergiák miatt pedig minden ötödik ember szenved. Az allergia kialakulása visszavezethető a genetikai hajlandóság, a lakóhelytől, és a lakos fogyasztási szokásaitól egyaránt.

Az allergia okai

Az immunrendszerünk védekezés során ellenanyagokat termel a szervezetbe kerülő idegen anyagokkal szemben, annak érdekében, hogy hatástalanítsa őket. Az allergiára való hajlamot génjeinkben hordozzuk, és a környezeti hatásoktól függ, hogy ki mennyire lesz allergiás. Az allergia kifejlődéséhez többször kell a szervezetnek a kiváltó ágenssel találkoznia.

Az allergiás nátha az atópiás megbetegedések közé tartozik, mely egy hajlam, amit valamelyik családtagunktól örököltünk. Állatszőr, virágpor és házi poratka válthatja ki a szervezetből. A parlagfű, a feketeüröm és a többi allergizáló gyom régóta megtalálható az emberek környezetében, de csak az utóbbi évtizedben lettek rá ilyen érzékenyek. Sajnos a különböző szennyező anyagok által sérült, tönkretett nyálkahártyán a pollenek könnyebben meg tudnak telepedni. Az allergológiai vizsgálat alkalmával számos élelmiszer (földimogyoró, szójafehérje, gabonafélék, petrezselyem stb.) is kiválthat allergiás reakciót, melyek növényekkel párosítva keresztreakciót is kiválthatnak az emberi szervezetből.

Az allergológiai vizsgálat során a szénanátha okait Prick teszttel lehet igazolni, ami 10-15 percet vesz igénybe és fájdalommentes eljárás. A bőrpróbát allergiás tünetek során alkalmazom a pácienseken, a célja, hogy kimutassa az allergént. Bőrpróbát szezonális jellegű szénanátha esetében mindig szezonon kívül, tünetmentes állapotban lehet végezni. Gyermekek esetében 3 éves kor alatt csak igen ritkán lehet bőrpróbát alkalmazni, mivel együttműködés nehezen várható el tőlük.

Garantálhatom, hogy a tudásom legjavát adom!

Amennyiben elnyertem a bizalmát, várom magánrendelőmben az alábbi címen: Pécs, Őz utca 5.

Az általános allergológiai vizsgálat menete

Amennyiben Prick tesztre kerül sor, a tesztet megelőző egy hétben ne használjunk semmilyen antihisztamin- ill. szteroidtartalmú gyógyszert és kenőcsöket (Claritine, Aerius, Allegra, Medrol) , mert befolyásolhatják a bőrpróba eredményét. A vizsgálat előtt ne kenjük be a tesztelt bőrfelületet semmilyen krémmel, hiszen ez téves eredményhez vezethet.

Először kikérdezem a pácienst a panaszairól, korábbi lelet, illetve kórelőzmény alapján. Ezt követően alkohollal fertőtlenítem és zsírtalanítom a bőrt. Tollal megjelölöm az allergén helyét, majd a bőrteszthez egy 1mm mélységű kis tűvel szúrok a bőr rétegei közé, ezzel viszem be az allergént. A karcolás szinte teljesen fájdalommentes, mint egy szúnyogcsípés. 15-20 perc alatt kiderül, hogy a páciens milyen allergiával küzd. Pozitív eredménynél a bőr

helyi duzzanata, viszketés, irritáció figyelhető meg, ami pár órán belül elmúlik. Az allergológiai vizsgálat után gyulladás- és viszketéscsökkentő kenőccsel kezelem a bőrfelületet.

Pécs, Őz utca 5. Tel: 30/96-96-556

Fontos tudni az allergológiai vizsgálat előtt:

  • Nem minden bőrtípuson lehet elvégezni a tesztet
  • A teszt során nem szúrás, hanem karcolás történik
  • A tetoválások és bőrbetegségek nehezíthetik a teszt elvégzését
  • 15-20 perc után lesz eredménye a vizsgálatnak
szakterület-allergológia
pexels-photo-110473

Mikor indokolt az allergológiai vizsgálat?

Amennyiben a következő panaszok jelentkeznek hosszútávon:

  • Tüsszögés, köhögés
  • Orrfolyás, orrviszketés
  • Torok- és szájpad kaparás
  • Szemviszketés, könnyezés és a vörös szemek. A bőrön hólyagokat, viszketést, duzzanatot vagy bőr pírt tapasztalunk
  • Hasi fájdalom, hasmenés, gyomorgörcs- (Ételallergia vizsgálat elvégzése javallott.)

Az allergológiai vizsgálat elengedhetetlen, ha a fentebb felsorolt panaszok egyikét érzékeli. A legmodernebb eszközök által segítek feltárni az allergia okát!

Kérdés esetén forduljon hozzám bizalommal!

Amennyiben további információra van szüksége vagy időpontot szeretne kérni, keressen telefonon vagy látogasson el a kapcsolat oldalra ahol feltudja velem venni a kapcsolatot.