Anyajegyszűrés

Pécs, Őz utca 5. Tel: 30/96-96-556

A bőrrák kialakulása megelőzhető, illetve maga a betegség még időben diagnosztizálható az anyajegyszűrés során, ha betartjuk a napozásra/szoláriumra vonatkozó szabályokat, és rendszeresen részt veszünk anyajegyszűrésen. Sajnos az utóbbi években Magyarországon is növekedett a bőrrákos megbetegedések száma, a napfény összetételének megváltozása, illetve a barnulási szokások változásának köszönhetően.

Az anyajegyszűrés a bőrön jelentkező daganatok ellátására koncentrál, elsődleges feladata a korai felismerés. Ennek érdekében a rendszeres szűrése azoknak ajánlott leginkább, akik öröklött hajlamuk, bőrtípusuk, vagy életmódjuk miatt a bőrdaganatokra fogékonyabbak lehetnek.

Az anyajegyszűrés az egész bőrfelület átvizsgálását jelenti, dermatoscóppal. A vizsgálat során különös odafigyelést igényelnek a pigmentált anyajegyek. Az érintett pácienseimnek mindig elmondom, hogy fektessenek ezekre nagy hangsúlyt amennyiben mérete, színe vagy alakja megváltozott, eltér a többitől kiemelkedik vagy hámlik, viszket, vérzik vagy váladékozik, nem gyógyuló seb formájában jelentkezik. Azok körében, akik imádnak napozni vagy szoláriumba járni, ugyancsak nagyon fontos az éves ellenőrzés!

Garantálhatom, hogy a tudásom legjavát adom!

Gyanús anyajegyet, bőrelváltozást észlelt magán? Kérdés vagy probléma esetén várom a magánrendelőmben az alábbi címen: Pécs, Őz utca 5.

Milyen gyakran szükséges a kontroll vizsgálat?

Általában évente, pigmentált anyajegyek esetén azonban 3 – 6 havonta is szükséges a bőrgyógyászati vizsgálat, lehetőleg dermatoszkópos vizsgálattal kiegészítve. Így időben észlelhető , és kezelhető a kóros eltérés. Fontos az anyajegyek önvizsgálata. 4-6 hetente ajánlott mosakodás után tükör, fésű segítségével. A rejtett bőrterületek (pl.: hajlatok, talpak, lábujjak köze, hajas fejbőr) áttekintése is lényeges.

Kik a magasabb kockázatba tartozó csoportok?

Napon sokat tartózkodnak, Világos leégésre hajlamos bőrűek, Vörös vagy szőke hajúak, Gyermekkorban napégést elszenvedettek, Rendszeres szolárium használók, Akiknél a családban már előfordult bőrrák, Ötvennél több anyajeggyel rendelkezők, 50 év felettiek, Szervátültetettek.

Vannak olyan tényezők, melyek fennállása estében fokozottan kell ellenőrizni a bőrünket. Ha valakinek a családjában volt már melanomás megbetegedés, ott nagyobb az esély a betegség kialakulására. A hajlamosító tényezők közé tartozik ha, a családtagok bőrén nagyszámú, általában nagy méretű, szabálytalan anyajegyet látunk. Ezek az elváltozások nem szokványos színűek, formájúak, és szerkezetük sem szabályos. Ilyenkor nagyobb annak az esélye is, hogy ezekből rosszindulatú bőrdaganatok lesznek.

A melanoma már fiatal felnőtteknél is kockázatot jelenthet. A melanoma a 20-30 éves nők körében gyakori halálozási tényező, miközben korai stádiumban felismerve és kezelve teljes gyógyulást is elérhetnénk. Az azonnali diagnózishoz és az anyajegyek rendszeres ellenőrzéséhez legalább évente egyszer érdemes ellátogatni egy anyajegyszűrésre. A korai diagnózis nagyban növeli a gyógyulás esélyeit, még a legrosszabb indulatú ráktípus, a melanoma esetén is. Amennyiben bizonytalan az önvizsgálat során látottakban, mielőbb kérje szakorvosa segítségét!

Pécs, Őz utca 5. Tel: 30/96-96-556

Mi történik az anyajegyszűrés során?

  • Részletes anamnézis felvétel, ami a bőrtünet jellegétől függően a családi anamnézisre is kiterjedhet,
  • A teljes test részletes vizsgálata a dermatoszkóp segítségével
  • Terápia beállítása, megbeszélése

Anyajegyszűrés során kézi dermatoscopot használok, ami 20x-os nagyítású műszer, mellyel az anyajegy szerkezetét jobban lehet vizsgálni. Így pontosan meghatározható, hogy milyen változást mutat a vizsgált anyajegy, látható-e bármilyen jele esetleges rosszindulatú átalakulásnak. Anyajegyszűrés alkalmával, az értékelés pontossága megkímélheti a pácienst a felesleges műtéttől.

f0e6d10f-1849-4f8a-8243-1e0f6703d6ae
szakterület-szemölcs-eltávolítás

Milyen jelek utalhatnak az anyajegyek rosszindulatú elváltozására?

  • Növekedésnek indul: megváltozik a határa, terjedni kezd a bőrfelszínen, kiemelkedővé válik, megvastagodik.
  • Asszimetrikussá válik az alakja.
  • Megváltozik a színe, pigmentációja egyenetlen lesz: fekete, sötétbarna, világosbarna, kékes-szürke,piros, fehér árnyalatok jelenhetnek meg.
  • Viszketni kezd.
  • Vérezni kezd.

Kérdés esetén forduljon hozzám bizalommal!

Amennyiben további információra van szüksége vagy időpontot szeretne kérni, keressen telefonon vagy látogasson el a kapcsolat oldalra ahol feltudja velem venni a kapcsolatot.