Gyermek bőrgyógyászat

Pécs, Őz utca 5. Tel: 30/96-96-556

Gyermekkorban gyakoriak a különböző bőrbetegségek, kezelésük sokkal több türelmet igényel. Gyermekbőrgyógyászat során olyan bőrbetegségekkel találkozom a leggyakrabban csecsemők és kisgyermekek körében, mint az ekcéma, pikkelysömör, atópiás dermatitisz, és egyéb viszketéssel járó bőrproblémák. A kicsik bőrének védekezőképessége még fejletlen, könnyen fertőződnek különböző bakterális és vírusos betegségekkel.

Amennyiben nem vesszük komolyan ezeket a bőrproblémákat, akkor pubertás korban még nagyobb gondot jelenthet a hajhullás, a pattanásos bőr, és a viszkető bőrirritációval járó megbetegedések. A gyermekbőrgyógyászat során kiemelt figyelmet fordítok a gyermekekre, és a szülők felvilágosítására is, hiszen sokan tanácstalanul érkeznek hozzám, hogy mit csináljanak gyermekük érzékeny bőrével.

Csecsemőkori bőrbetegségek

Csecsemőkorban különös figyelmet kell fordítani a bőr egészségére. A seborrheas dermatitis, a hajas fejbőr, az arc, a fül, valamint a hajlatok bőrén látható zsírosan hámló megbetegedés. A hemangióma a csecsemőknél leggyakrabban előforduló érdaganat, melyet akár érfejlődési rendellenességi folyamatok is okozhatják. Ezen bőrbetegségek gyógyításánál igen körültekintően kell eljárni, és a szülő edukálása is szükséges a teljes gyógyulás eléréséhez.

Garantálhatom, hogy a tudásom legjavát adom!

Amennyiben elnyertem az Ön bizalmát, várom a magánrendelőmben az alábbi címen: Pécs, Őz utca 5.

Gyermekkori atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitisz olyan bőrgyulladás, amely bőrszárazsággal, gyulladással, és intenzív viszketéssel jár együtt. Leggyakrabban fizikális és emocionális stressz hatására alakulhat kis a gyermekeknél. Az esztétikai problémák következtében pszichés megterhelést jelent a kicsik számára, így fontos, hogy időben kezeljük.

Mit jelent az atópiás alkat?

A gyermekbőrgyógyászat egyik leggyakoribb betegsége az atópiás dermatitisz, mely öröklött hajlamon alapuló bőrbetegség, és leggyakrabban csecsemő vagy kisgyermekkorban jelentkezik. Az atópiás alkatú gyermek viszketéssel, bőrgyulladással reagál a különböző külső ingerekre, mint a stressz vagy egyéb külső környezeti behatások. Az atópiás alkat önmagában nem betegség, de megnyilvánulhat úgynevezett atópiás betegségek formájában. Ilyenkor az immunrendszer nem működik megfelelően, így sokkal érzékenyebb lesz a gyermek szervezete. Az atópiás betegségek tüdőasztmával és hörghuruttal párosulhatnak.

Hogyan alakul ki a betegség?

A gyermekbőrgyógyászat nem talált még választ erre a kérdésre. Az immunrendszer öröklődése összetett és bonyolult, előfordulhat, hogy az atópiás gyermek családjában nincsen más ismert atópiás beteg, viszont előfordulhat, hogy a felmenők más allergáis megbetegedésben szenvednek, mint az asztma, fémallergia, szénanátha.

Milyen kiváltó tényezők ismertek?

Az atópiás betegségek kezelésénél nem elegendő a gyermekbőrgyógyászat. Számos környezeti tényező befolyásolja a betegség stádiumát. Amennyiben a gyermek allergiás a tojásfehérjére vagy a tehéntejre, úgy már csecsemőkorban kialakulhat túlérzékenység. A levegőszennyezettség, a stressz és a fertőző betegségek is előidézhetik a betegséget.

Pécs, Őz utca 5. Tel: 30/96-96-556

Melyek a betegség legfőbb tünetei?

 

Az atópiás dermatitisz bőrtünetei az életkorral változnak. Állandó tünete a betegségnek, a bőrszárazság és a viszketés. Az atópiás kisbabán elsősorban az arcon, majd a törzsön jelennek meg a vörös, viszkető, hámló foltok. Sok esetben az anyatej a probléma okozója, ami nem megszokott tünet. Ilyenkor az édesanyának is érdemes kivizsgáltatnia magát. Gyakran látható a hajas fejbőrön száraz, hámló, néha sárgás felrakódást. Kisgyermekkorban a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban. Idősebb gyermekek esetén a hajlati bőrgyulladás mellett a tenyereken, a talpakon, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető csomók a jellegzetes tünetek.  

gyermek-bőrgyógyászat-3

Miben segít a gyermekbőrgyógyászat?

  • Csecsemőkori bőrbetegségek kezelése- köldökcsonk gyulladás, seborrheas dermatitis, hemangióma
  • Gyermekkori anyajegyek kezelése
  • Gyermekkori atópiás ekcéma
  • Bakteriális bőrfertőzések- ótvar, orbánc, szőrtüszőgyulladás, körömágygyulladás, faggyúmirigy gyulladás, gombás bőrfertőzés
  • Szemölcsök kezelése
  • Gyermek hajhullás kezelése

Kérdés esetén forduljon hozzám bizalommal!

Amennyiben további információra van szüksége vagy időpontot szeretne kérni, keressen telefonon vagy látogasson el a kapcsolat oldalra ahol feltudja velem venni a kapcsolatot.